ernæring
KURS / FOREDRAG
SYMPTOMER melkeintoleranse
SYMPTOMER glutenintoleranse
KORT OM ERNÆRING
BAKGRUNNSSTOFF
ARTIKLER LENKER
MATERIELL/OPPSKRIFTER
FORSIDEN
KORT OM ERNÆRING

Vi vet alle at bilmotoren må ha riktig bensinblanding og olje. Du ville aldri finne på å fylle diesel på en bensinmotor. Men hva med kroppen, verdens fineste maskineri, hvilken "bensin" må den ha? Akkurat som bilmotoren fungerer godt eller ikke i det hele tatt, avhengig av hvilken bensin du gir den, gjør menneskekroppen og hjernen det også! Vi tenker lite over hva kroppen trenger for at vi skal fungere optimalt - fysisk og psykisk - ukritisk putter vi i oss det vi har lyst på og regner med at det går bra…….

Hvorfor spiser vi egentlig?
Fordi det er godt? For å bli mette? For å kose oss? Ja, det også, men du spiser hovedsakelig for å få energi til å orke å gjøre det du har lyst til og for å vokse. DU BLIR HVA DU SPISER; gamle celler dør og nye gjenskapes hele tiden, hver dag hele livet. For at cellefornyelsen skal være reproduserbar er kroppen avhengig av å ha ideelt byggemateriale, og det byggematerialet er det du som gir kroppen din gjennom det du spiser. Det sier seg derfor selv at det er ekstremt viktig at det du putter i munnen er av GOD KVALITET!

Genforskningen har vist oss at kroppen endrer seg uendelig langsomt, faktisk bare 0,05 % på 100.000 år! Av dette kan vi trekke slutningen at vi er tilpasset å spise det vi spiste for 100.000 år siden. Den gang fantes det ikke butikker, kiosker, Mac Donalds osv., vi måtte jakte og sanke den maten vi skulle spise. Vi er altså fremdeles best egnet til å spise det vi fant da, og det er derfor interessant å spørre seg; hva fant vi?
Viltkjøtt, fugl, insekter, egg, fisk, sjømat, røtter, nøtter, blader, urter, frukter og bær.
OBS; den gang fantes ikke korn og heller ikke melk-/melkeprodukter. Bosetninger ble etablert for kun 10.000 år siden og kornet kom til Europa for ca. 4000-4500 år siden. Dette er et tankekors, vi henter i dag mesteparten av maten vi spiser fra mat vi ikke er genetisk tilpasset å spise!

Gluten, som er proteinet i melet, er det ikke noe pattedyr som fordøyer, altså ei heller mennesket. Hva skjer med det når det blir liggende ufordøyd i tarmene våre? Melkeproteinet (kasein) lider samme skjebne i vår tarmkanal. Ufordøyd protein kan skape irritasjoner og betennelser i tarmveggen og tarminnhold kan komme over i blodbanen og gi opphav til allergier og matvareintoleranser. Dr. Karl Ludvig Reichelt som er lege og seniorforsker ved Rikshospitalet, har bevist at det er en klar sammenheng mellom autisme, schizofreni, AD/HD og inntak av hveteprotein (gluten) og melkeprotein (kasein) når disse fremmedlegemene krysser blod-/hjernebarrieren og kommer seg inn i hjernen.

BELASTNING AV UFORDØYD MAT FRA: TARMHELSE
Spiser du for å leve - eller - lever du for å spise?
"Din mat skal være din medisin og din medisin skal være din mat", sa Hippokrates lenge før vår tidsregning begynte!

Hvilke næringsemner består maten av og hva har endret seg siden vi levde som jegere og sankere?


Hovedbestandsdelen av maten er proteiner, karbohydrater og fett. La oss se nærmere på hva de forskjellige er:


PROTEINER:
Brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som aminosyrer. Aminosyrene fungerer som byggesteiner for muskler, hud, hår, negler, hormoner, immunforsvaret med mer.
Finnes bl.a. i: egg, kjøtt, fisk, nøtter, frø, bønner, erter og linser
Merk
: dette er matvarekilder vi opprinnelig hadde.


NATURLIG FETT:
Brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som fettsyrer. Kroppen kan ikke selv produsere alle typer fettsyrer og fett er derfor et livsnødvendig næringsemne som må tilføres via maten vi spiser. Fettsyrene fungerer som energikilde.
Finnes i: flesk/spekk, innmat, fet fisk (laks, makrell, sild, sardiner, ål), smør, kokosolje, oljer, eggeplommer, nøtter, avokado.
Merk
: dette er matvarekilder vi opprinnelig hadde.

OBS; margarin er ikke naturlig fett, det inneholder unaturlige fettsyrer (transfettsyrer) og er derfor ikke egnet som fettkilde. Se kapittel om fett.


KARBOHYDRATER:

Brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som blodsukker. Blodsukker fungerer som energikilde bl.a. for hjernen.
Merk
: kildene til karbohydrater har endret seg dramatisk i vår tid!

De opprinnelige karbohydratkildene; grønnsaker, frukt og bær inneholder bare 5-10 % REN karbohydrat, resten er vann, fiber, vitaminer og mineraler. Disse karbohydratkildene gir en langsom og gunstig blodsukkerstigning, noe som er ekstremt viktig både for hjernefunksjonen, konsentrasjonen, prestasjonsevnen, humøret, jevnt overskudd, stabilt humør, god nattesøvn, sterkt immunforsvar og en dag fri for søthunger og "sug" mellom måltidene

NYE kilder
: generelt i kornprodukter som pasta, nudler, brød, bakevarer, knekkebrød, kjeks, frokostblandinger osv. I hvitt sukker og alt det er blandet sukker i som saft, juice, fruktyoghurt og i sirup, pasteurisert honning. Også i poteter (kom til Europa ca 1750).
Dette er "nye" karbohydratkilder, det vil si kilder vi ikke hadde for 100.000 år siden. Det spesielle med dem er at de innholder fra 70-100 % REN karbohydrat, noe som gjør at de er veldig energitette og dermed får blodsukkeret til å stige raskt og høyt. Dette er en stor belastning for kroppen og en av grunnene til at fedme og diabetes nå omtales som epidemier i den Vestlige verden. Det medfører fysiske symptomer som bl.a. hodepine, tretthet, svimmelhet, skjelvinger, kaldsvette og høy puls og psykiske symptomer som bl.a. hyperaktivitet, konsentrasjonsvansker, store humørsvingninger, aggresjon, søvnløshet, depresjon, angst og stoffskifteproblemer. Som et resultat av denne voldsomme blodsukkerstigningen presses kroppen til å produsere store mengder insulin.

Det er kun én ting som er verre for kroppen enn høyt blodsukker og det er høyt insulin! Og det er kun en måte å få høyt insulin på og det er å spise seg til det!
Du får tykkere blod, tykkere blodårer (høyt blodtrykk!), økt mengde dårlig kolesterol, lavt nivå av det gode kolesterolet, høye fettverdier i blodet - alt viktige kriterier for utvikling av hjerte-/karsykdom…., også økt fare for celledeling, åreforkalkning, økte nivåer av frie radikaler (jfr. "rustangrep") og lave nivåer av kroppens egenproduserte anti-oksidanter ("antirustmiddel") finner vi her.

.

DU ER HVA DU SPISER;
det vil si det er du som bestemmer hva du putter i deg og hvilken effekt det kommer til å ha på både overskuddet ditt, velværet ditt og helsen din. Det eneste du trenger er kunnskap om hvilken "bensinblanding" du skal velge for å fungere optimalt på alle plan J


KONKLUSJON:

Det er viktig at vi kommer tilbake til et naturlig, balansert kosthold hvor proteiner, naturlig fett og opprinnelige karbohydrater inngår som ingredienser i alle måltider og at matvarer som inneholder hvete, spelt, bygg og rug utgår sammen med melk- og melkeprodukter og sukkerholdig mat.

Ordet DIETT betyr LIVSSTIL
og det sier seg selv at det tar tid å legge om livsstilen. Vi ønsker med dette skrivet å hjelpe og inspirere deg på veien.

Så det er bare å boltre seg i grønnsaker, frukt, bær, kjøtt, fisk, nøtter, mandler, frø, erter, bønner, linser og drikke godt, rent vann eventuelt med sitronskiver, aloejuice eller grønn te i og verdens fineste maskineri - nemlig menneskekroppen - fungerer optimalt og blir det redskapet den er ment til å være til full livsutfoldelse på alle plan.


NOEN BEHANDLERE
DVD-filmer, INFO-MATERIELL